Rostas a la Crisp

Maten är serverad! Nu bjuder vi på mör rostasfilé med kantarellcrisp, bakad rotselleri och len kålrotscréme. Vår huvudingrediens är en hel rostasfilé men andra alternativ passar också perfekt. Exempelvis oxfilé eller entrecote. Denna rätt tar en stund att tillreda men är värd varenda minut att vänta på. En fantastisk smakupplevelse skulle vi vilja påstå. Receptet är anpassat för 6 portioner. Smaklig måltid.

Ingredienser

  • 900g Allmans rostasfilé

  • 1 st Rotselleri

  • 5g Färsk timjan

  • 2 st Vitlöksklyftor

  • 150g Färska kantareller

  • 50g Panko

  • 500g Kålrot

  • 25g Smör

  • 1 dl Vispgrädde

  • 1 msk Torkad dragon

  • 1 msk Färsk körvel

  • Rapsolja och smör att steka i

  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Tvätta rotsellerin och linda in i aluminiumfolie. Baka i varmluftsugn på 175 grader ca 1½ timma. Skär bort skalet innan servering. Dela sedan i mindre bitar. Salta och peppar.

  2. Skala och skär kålroten i mindre bitar. Koka kålroten mjuk. Häll av vattnet men spara det.

  3. Värm smör och grädde. Finhacka körvel. Mixa kålroten med smör och grädde. Tillsätt dragon och körvel. Smaka med salt och håll varm i kastrull på spisen.

  4. Stek köttet runt om på hög värme i 1msk rapsolja. Skala och krossa vitlöken. Tillsätt 2msk smör i slutet ihop med timjankvist och vitlök och ös på köttet. Salta och peppra. Spara fettet i stekpannan till senare.

  5. Baka klart köttet i varmluftsugn på 100 grader till en innertemperatur av 57 grader för medium. Låt köttet vila 10 minuter på hushållspapper innan det skivas.

  6. Stek kantarellerna knapriga i fettet från köttet men ta bort timjan och vitlöken. Tillsätt panko och rör tills allt blir gyllenbrunt. Smaka av med salt.

Kock:

Gastronomi Elva