Juldagsstek på rimmad stubbe

En klassisk julig rätt med en härligt mör nötrulle som får sin smak av kryddpeppar och lagerblad. Perfekt att servera med krämig sås och kokt mandelpotatis för en stämningsfull högtidsmåltid.

6 portioner. Tid ca 2 timmar

Ingredienser

  • 1 - 1,5 kg rimmad nötrulle

  • 6 st lagerblad

  • 3 dl köttbuljong spadet från köttet

  • 10 st vitpepparkorn

  • 10 st kryddpepparkorn

  • 3 msk vitt vin

  • 5 dl grädde

  • 2 dl picklade senapsfrön

  • Kokt mandelpotatis tvättad med skal alt valfri efter eget tycke & smak

  • 6 st medelstora morötter

  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Lägg köttet i stekgryta. Fyll upp vatten så det täcker köttet och lägg i kryddor, lagerblad samt vitt vin. Låt det koka minst 1 timme per kilo. Ta upp köttet.

  2. Tillsätt grädde, salt och peppar efter smak och red såsen med Maizena.

  3. Servera med den kokta potatisen och toppa med picklade senapsfrön.

Kock:

Frida Jakobsson – Bruket i Wiared