Mormor Mariannes höststek

En varm och nostalgisk höstfavorit. En skinkstek som långkokas till perfektion med morötter och katrinplommon, serverade med en härligt gräddig sås och potatis.

4 – 6 portioner. Tid ca 3 timmar

Ingredienser

  • 1.5 - 2 kg skinkstek

  • 6 st skalade morötter

  • 12 st katrinplommon

  • 2 st delade lökar

  • 2 st tärningar Köttbuljong

  • 1 dl kalvfond

  • 6 dl grädde

  • Salt, peppar

  • 2 msk Maizena alt mjöl till redning

  • 2 msk smör

  • 18 st medelstora potatisar (3 st per portion vid 6 personer)

Gör så här

  1. Bryn köttet i stekgryta i smör på båda sidor. Tillsätt delade morötter, urkärnade torkade plommon samt 2 st grovt delade gula lökar.

  2. Fyll upp vatten i grytan så det täcker halva steken. Tillsätt köttbuljongstärningarna samt kalvfond. Låt det koka upp för att sedan sjuda 1 timme per kilo stek.

  3. Lyft upp stek samt grönsaker på fat.

  4. Låt buljongen koka upp. Tillsätt grädden, red av och låt koka upp under omröring.

  5. Servera med den kokta potatisen (mjölig är att föredra) alternativt potatispuré.

Kock:

Frida Jakobsson – Bruket i Wiared