Mormor Mariannes höststek
En varm och nostalgisk höstfavorit. En skinkstek som långkokas till perfektion med morötter och katrinplommon, serverade med en härligt gräddig sås och potatis.
4 – 6 portioner. Tid ca 3 timmar
Ingredienser
-
1.5 - 2 kg skinkstek
-
6 st skalade morötter
-
12 st katrinplommon
-
2 st delade lökar
-
2 st tärningar Köttbuljong
-
1 dl kalvfond
-
6 dl grädde
-
Salt, peppar
-
2 msk Maizena alt mjöl till redning
-
2 msk smör
-
18 st medelstora potatisar (3 st per portion vid 6 personer)
Gör så här
-
Bryn köttet i stekgryta i smör på båda sidor. Tillsätt delade morötter, urkärnade torkade plommon samt 2 st grovt delade gula lökar.
-
Fyll upp vatten i grytan så det täcker halva steken. Tillsätt köttbuljongstärningarna samt kalvfond. Låt det koka upp för att sedan sjuda 1 timme per kilo stek.
-
Lyft upp stek samt grönsaker på fat.
-
Låt buljongen koka upp. Tillsätt grädden, red av och låt koka upp under omröring.
-
Servera med den kokta potatisen (mjölig är att föredra) alternativt potatispuré.
Frida Jakobsson – Bruket i Wiared