Smash´n BBQ
Grillad fläskfilé serveras med smashed potatoes toppad med vitlök och parmesan samt en örtig bearnaise.
Ingredienser
-
1 frp Allmans Fläskfilé Black Garlic
-
Smashed potatoes 4 port:
-
700 g potatis (gärna delikatesspotatis)
-
100 g smör
-
4 st vitlöksklyftor
-
200 g parmesan
-
1 msk färsk hackad persilja
-
Bearnaisereduktion:
-
0,75 dl vitvinsvinäger
-
3 msk vatten
-
1/2 kruka dragon (kvistar och blad)
-
0,5 schalottenlök
-
2 st vitpepparkorn
-
Bearnaisesås 4 port:
-
3 äggulor
-
3 msk bearnaisreduktion
-
300 g smör
-
0,5 dl citronsaft
-
2 tsk worcestershiresås
-
1 tsk tabasco
-
?? mängd dragonblad i vinäger
-
0,5 knippe bladpersilja
-
?? mängd gräslök
Gör så här
-
Se till att grillen är varm innan du lägger på fläskfilén. Grilla ca 7 minuter. Vänd och grilla ca 7 min på andra sidan. Har du en mindre fläskfilé så är den förmodligen klar nu, mät gärna med en termometer. Innertemperaturen ska vara 67°C. (Temperaturen stiger några grader efter att du slutat grilla.) Fortsätt annars grilla ca 5 min ytterligare tills innertemperaturen 67°C uppnåtts.
-
Smashed potatoes:
-
Koka potatisen med skal i rejält saltat vatten tills den är mjuk. Häll av och låt svalna.
-
Sätt på ugnen på 220 grader
-
Lägg potatisarna i en ugnssäker form. Tryck till dem med en gaffel så att de mosas lätt.
-
Blanda ihop smör, finhackad vitlök och hackad persilja och bred över potatisen.
-
Lägg över parmesan och salta och peppra.
-
Ställ in formen med potatisen i ugnen ca 20 minuter.
-
Garnera gärna med lite mera hackad persilja.
-
Bearnaisereduktion:
-
Häll vinäger, vatten, dragon (kvistar och blad), finhackad schalottenlök och vitpepparkorn i en kastrull.
-
Koka ihop tills cirka 0,5 dl återstår, sila och låt svalna.
-
Bearnaisesås:
-
Vispa ihop äggulor och reduktion i ett varmt vattenbad tills ägget börjar tjockna och allt blivit ljummet.
-
Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa samtidigt som du häller i smöret i en tunn stråle, späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt.
-
Smaka av med citronjuice, worcestershiresås, tabasco, nymald svartpeppar, salt, hackat dragonblad och persilja. Önskas mera syra så lägg i mera reduktion. Man vill gärna ha en hög syra för att ta bort den feta smaken som en bearnaisesås annars kan upplevas.
-
Lägg upp i en skål och toppa med hackad gräslök
Robin Andersson – Balthazar