Smash´n BBQ

Grillad fläskfilé serveras med smashed potatoes toppad med vitlök och parmesan samt en örtig bearnaise.

Ingredienser

  • 1 frp Allmans Fläskfilé Black Garlic

  • Smashed potatoes 4 port:

  • 700 g potatis (gärna delikatesspotatis)

  • 100 g smör

  • 4 st vitlöksklyftor

  • 200 g parmesan

  • 1 msk färsk hackad persilja

  • Bearnaisereduktion:

  • 0,75 dl vitvinsvinäger

  • 3 msk vatten

  • 1/2 kruka dragon (kvistar och blad)

  • 0,5 schalottenlök

  • 2 st vitpepparkorn

  • Bearnaisesås 4 port:

  • 3 äggulor

  • 3 msk bearnaisreduktion

  • 300 g smör

  • 0,5 dl citronsaft

  • 2 tsk worcestershiresås

  • 1 tsk tabasco

  • ?? mängd dragonblad i vinäger

  • 0,5 knippe bladpersilja

  • ?? mängd gräslök

Gör så här

  1. Se till att grillen är varm innan du lägger på fläskfilén. Grilla ca 7 minuter. Vänd och grilla ca 7 min på andra sidan. Har du en mindre fläskfilé så är den förmodligen klar nu, mät gärna med en termometer. Innertemperaturen ska vara 67°C. (Temperaturen stiger några grader efter att du slutat grilla.) Fortsätt annars grilla ca 5 min ytterligare tills innertemperaturen 67°C uppnåtts.

  2. Smashed potatoes:

  3. Koka potatisen med skal i rejält saltat vatten tills den är mjuk. Häll av och låt svalna.

  4. Sätt på ugnen på 220 grader

  5. Lägg potatisarna i en ugnssäker form. Tryck till dem med en gaffel så att de mosas lätt.

  6. Blanda ihop smör, finhackad vitlök och hackad persilja och bred över potatisen.

  7. Lägg över parmesan och salta och peppra.

  8. Ställ in formen med potatisen i ugnen ca 20 minuter.

  9. Garnera gärna med lite mera hackad persilja.

  10. Bearnaisereduktion:

  11. Häll vinäger, vatten, dragon (kvistar och blad), finhackad schalottenlök och vitpepparkorn i en kastrull.

  12. Koka ihop tills cirka 0,5 dl återstår, sila och låt svalna.

  13. Bearnaisesås:

  14. Vispa ihop äggulor och reduktion i ett varmt vattenbad tills ägget börjar tjockna och allt blivit ljummet.

  15. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa samtidigt som du häller i smöret i en tunn stråle, späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt.

  16. Smaka av med citronjuice, worcestershiresås, tabasco, nymald svartpeppar, salt, hackat dragonblad och persilja. Önskas mera syra så lägg i mera reduktion. Man vill gärna ha en hög syra för att ta bort den feta smaken som en bearnaisesås annars kan upplevas.

  17. Lägg upp i en skål och toppa med hackad gräslök

Kock:

Robin Andersson – Balthazar