Våra kockar

Tillsammans i köket

Vi arbetar tillsammans med ett gäng riktigt duktiga kockar som använder sig av våra produkter i recept som de själva får skapa med olika köttråvaror i fokus. Temat är enkelhet och vardaglig lyx. Ambitionen är att ge dig både inspiration och samtidigt sprida makalös matglädje. Mat ska ju inte bara vara gott, det ska även vara kul och ge glädje. Mer kreativitet, glädje och god mat åt folket helt enkelt. Lycka till med fler smakrika måltider!

Unika Recept

Recepten är unika och framtagna i samarbete med utvalda kockar. Vi hoppas du hittar nya favoritrecept att njuta av.

Gastronomi Elva

Vi ställde ”10 snabba frågor” till superkockarna Johan Tyrén och Jonas Nelson, som driver Gastronomi Elva i Borås.

Vilka är era bakgrunder?
– Vi är båda från Borås och gick restauranglinjen på Almåsgymnasiet ihop och har efter det arbetat på olika restauranger i Sverige och utomlands innan vi startade Gastronomi Elva 2007.

Vad är era egna favoriträtter?
Johan – Grillad Entrecote med bearnaisesås.
Jonas – Vällagad husmanskost.

När och hur började ni jobba tillsammans?
– År 2007 när vi startade Gastronomi Elva.

Har er verksamhet utvecklats under åren?
– Från början var det mestadels matlagningskurser, middagar och vinprovningar. Idag bedriver vi cateringverksamhet samt sköter Borås Baskets matcher med mat och dryck.

Vad inspireras ni av vad gäller mat och rätter?
– Råvaror i säsong och duktiga kollegor via tidningar och sociala medier.

Vilket är ert bästa matminne?
– När vi besökte Gordon Ramseys 3-stjärninga restaurang i London.

– Vad betyder makalös matglädje för er?
Lättsam och rolig matlagning med nära och kära

Hur arbetar ni med val av råvaror?
– Vi är sedan 2017 KRAV-certifierade och arbetar i stor del med ekologiska råvaror. Att arbeta med bra råvaror i säsong och svenskt kött.

Kan ni ge några tips på hur man lyckas bättre med mat i vardagen?
– Planera er matlagning med veckomenyer och krångla inte till det.
Enkla och goda recept på vardagarna för att lyxa till det på helgen.

Hur har ni tänkt kring recepten ni utvecklat till Allmans?
– Att de ska vara enkla och goda recept som alla kan laga. Från enkelt med sallad och wrap till lite mer lyxigt med rostas.

Tack.

Robin Andersson - Balthazar

Vi ställde ”10 snabba frågor” till Kökschefen och delägaren Robin Andersson på Balthazar i Borås.

– Hur föddes ditt intresse för mat?
Redan när jag var väldigt ung hade jag ett stort matintresse. Kommer så väl ihåg att när jag gick i lågstadiet så hade jag väldigt bråttom hem för att kunna se Linas Mat som gick på TV4 varje vardagseftermiddag.

Var även med och lagade mat hemma med mina föräldrar och storasyster i stort sett varje dag.

– När började du jobba som kock?
Första gången jag jobbade i ett kök var när jag var 14 år och skulle börja sommarjobba, och detta var på Två kockar uppe på Viared. Började i disken och fick sedan långsamt jobba mig uppåt i hierarkin.

Har säsongat en del på västkusten men den första riktiga anställningen som kock var på Grand hotell här i Borås år 2007.

– På vilka sätt har du utvecklats under åren?
Matmässigt vet jag att jag är väldigt duktig, det är väl ledarskapet som jag har utvecklats mest och jobbat hårdast i att kunna vara en bra chef.

Man har ju haft några kökschefer under åren och har försökt att ta deras bästa kvaliteter till mig, likadant som man lär sig hur man inte skall vara som en bra chef.

Sen är väl ekonomidelen väldigt viktig i dagens läge, både då jag är delägare och hur ekonomin ser ut. Fick en väldigt bra utbildning i det ekonomiska tänket på Grand, speciellt efter att det blev uppköpt av Nordic Choice.

– Vad inspireras du mest av inom mat?
När jag var yngre så var det alla stjärnkockar, så som Frantzén, Myllymäki och Thörnström och gänget som gav en inspiration, men nu när man är lite äldre och vet hur boråsarna tänker så är det väl istället att göra Balthazar till den bästa restaurangen.

– Har du något speciellt matminne då det gäller grillat?
Vi körde ju något som hette Grands BBQ under alla Sommartorsdagar under flera år. Då byggde vi upp ett utekök på baksidan av hotellet med två Weber grillar och tryckte ut 300 mat, allt ifrån Entrecôte till burgare. Intensivt men jäkligt kul!

– Hur arbetar ni på restaurangen med val av råvaror?
Mycket är baserat på säsong givetvis, men nu när priserna är som dom är så behöver man ta detta i beaktning också. Vi gör kalkyler på allting för att se att våra marginaler håller.

– Kan du ge några tips på hur hemmakockar kan lyckas bra med grillning?
Investera i en top notch termometer och kunna innertemperaturer, då kommer man få perfekt resultat varje gång. Och köpa bra produkter!

– Hur har du tänkt med recepten till Allmans?
Som med all min matlagning, enkelt och gott.

– Vilken är din absoluta favoritgrillrätt?
En bra entrecôte med en örtig Béarnaise och en fräsch grönsallad samtidigt som du dricker ett glas Barolo så är min kväll gjord. Behövs inget mera.

– Vad betyder makalös matglädje för dig?
Att kunna stå i sitt kök på restaurangen och se en fullsatt matsal med glada gäster som har ätit och druckit gott under en hel kväll.

Tack